The Darkest Tour е сравнително кратко турне с участието на Cradle of Filth, Gorgoroth, Moonspell, Septic Flesh и Asrai (по ред на свирене). Събитието се проведе в залата Gazometer, която се намира в крайните квартали на Виена, но до там се стига много удобно с метро. Самото място не е с големи размери и като публика побира около 1000 души. Всички нормални удобства, непознати в България, са налице гардероб, вентилация, чисти тоалетни. Феновете се събират лениво и полека, трупат се без бързане край баровете. На билетната каса беше залепен график коя група от колко до колко ще свири и всичко беше спазено с немска точност. В залата без проблем можеше да се влезе с фотоапарат, както и направихме в България някои промоутъри-аматьори налагат странни ограничения, които в Европа не съществуват.

 Влизаме в залата, където концертът беше започнал, но публиката 15-20 човека на кръст, някои назад, други на бара (като нас) се чудеха на Asrai, първата група за вечерта. А самите Asrai не само звучаха зле, изтъркано и бездарно, ами фронт дамата им беше като клошарка пола, панталон, някакви опашчици, корсет и едва мърдаше в жалките си опити да куфее. Asrai бяха напълно излишни и само изгубиха време, което би могло да бъде разпределено за по още една песен на другите групи след тях.

След съвсем кратка пауза на сцената излезе втората група Septic Flesh и едно не много лошо начало беше опропастено от новите им песни. В някои от тях имаше жалки симфонични нотки - на плейбек, естествено, който биха ужасили всеки, слушал някога акустична музика. Хубавото на класическата музика е, че некадърността винаги си личи.

За Moonspell беше включена видеостената, както и два големи екрана в страни от сцената. По време на цялото им изпълнение (което трая 50 кратки минути) бяха прожектирани интересни тематични образи. Лидерът им Фернандо прикова вниманието на феновете още с излизането си на сцената - истински фронтмен със силно присъствие и хубав глас. Останалите от групата също се представиха стабилно. Moonspell изпълниха стари класически парчета - Vampiria, Alma Mater, Opium. От по-новите изсвириха Moon in Mercury и Night Eternal, завършиха с Full Moon Madness. В заключение можем да кажем, че Moonspell бяха единствената банда на това турне, която беше на място с Cradle и доставяше удоволствие колкото тях.

Следващата група беше Gorgoroth на Гаал, което ни предостави време за почивка преди Cradle. Излязохме от залата и прекарахме известно време из предверието на Gazometer, където беше и мърчандайза на групите. Към края на Gorgoroth влязохме за малко, за да видим само дим и пушек и чухме малко писъци от Гаал, който сам беше скрит от пушилката.

После публиката се посгъсти в очакване на Cradle, а димът си отиде с Gorgoroth /както и бутофарните голи разпънати на кръст фигури, които представляваха част от тру реквизита на норвежците/.

Видяхме новата стойка за микрофон на Дани Филт, както и разширената сцена с огромно платнище, на което бяха показвани интересни неща по време на песните. Крейдъл се появиха на сцената без Сара и започнаха със Shat out of Hell.

Гласът на Дани беше в прекрасна форма, музикантите свириха безгрешно, само Чарлз май не се радваше много и сценичното му присъствие беше равно на нула. Насладихме се и на сценично шоу една позната от второто DVD голяма черна фигура с червени очи излезе на сцената и куфя за наша радост. Също така видяхме и множество искри, които обикновено са запазени за From The Cradle, която обаче не беше изпълнена тази вечер. Публиката беше значително по-културна от познатата у нас, единственият опит за пого беше пресечен от охраната. По-долу виждате сетлиста, който е малко кратък и необичаен, но все пак ставаше дума за фестивал с 5 групи. Това обяснява и неочакваното отсъствие на Сара, което се усети например Dusk без нея си звучи странно, Дани пееше нейните части, а имаше и малко плейбек.

След края останахме доста доволни, но също така и очакващи истинското турне в подкрепа на новия албум, защото The Darkest Tour не е това.

 Вера и Никола Батори, декември 2008

The Darkest Tour, 8 декември 2008, Виена: Сетлист

Shat Out Of Hell
Gilded Cunt
Dusk & Her Embrace
The 13th Caesar
Nocturnal Supremacy
The Twisted Nails Of Faith
The Principle Of Evil Made Flesh
Honey & Sulphur
Under Huntress Moon
Cruelty Brought Thee Orchids

Снимки >>>> тук 
Видео >>>> тук